Zonta kleurde het Binnenhof en de Grote Marktstraat oranje

Dankzij Zonta kleurden meer dan achttien toonaangevende objecten en gebouwen in Nederland vanaf 25 november 2018 oranje. Onder meer het Binnenhof, de Erasmusbrug, de Sassenpoort (Zwolle), het Evoluon, de IJsselbrug, de Hartebrugkerk (Leiden) en de Noordwijkse vuurtoren werden oranje aangelicht.

De speciale verlichting had te maken met ‘Orange the World’, een internationale campagne tegen ge weld tegen vrouwen georganiseerd door UN Women, een taakgroep van de Verenigde Naties die zich inzet voor de gelijkberechtiging van vrouwen.

De VN hebben 25 november benoemd tot Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De daaropvolgende campagne duurt tot 10 december. Er doen negentig landen aan mee. Thema is #HearMeToo.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld in haar leven. Dat komt neer op een miljard vrouwen en meisjes. “In Nederland is het aantal slachtoffers ook schrikbarend hoog; 45 procent van de vrouwen en meisjes hier krijgt met geweld te maken” , aldus het Nationaal Comité Nederland van UN Women.

Op maandagavond zetten minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en burgemeester Krikke (Den Haag) het Binnenhof in oranje licht.

Zie de uitzending van Hart van Nederland voor een beeldverslag.